Nieuwsbrief RIAN
Indien deze email niet goed leesbaar is klik dan hier voor de online versie.
RIAN
Juni 2011

Autismenieuws uit Zuid-Holland Zuid

Doorsturen
  Aanmelden
  Afmelden
 
 
In deze nieuwsbrief
Nieuws vanuit Yulius - divisie autisme
Opening KDC Esse Zoom
Rotterdams Autismedag
Geslaagd studeren
Aan de slag met lespakket SociaalOpStap
Kwaliteit Steunpunt Autisme ZHZ gemeten
Samenwerken aan een goed leven - Observatiehuis
Survival in de Biesbosch voor jongeren met ASS
Auti-Actie-Dagen van start in Barendrecht
Agenda
Nieuws vanuit Yulius - divisie autisme
Uitbreiding poli Yulius Autisme
De zorgverzekeraar heeft extra capaciteit toegekend aan de ambulante afdelingen van Yulius Autisme, te weten de baby-peuterpoli, de poli voor kinderen en jeugdigen en de poli volwassenen. Daarnaast schept deze toekenning de mogelijkheid om meer aandacht te schenken aan de effecten van de behandeling door middel van effectmetingen, waardoor de behandeling nog beter kan worden aangepast aan hetgeen cliënten nodig hebben.

Structuurklas Kairo
In samenwerking met het Albeda College in Rotterdam biedt Yulius Autisme sinds 2009 de mogelijkheid aan jongeren met autisme, die zijn vastgelopen in het reguliere onderwijs, een mbo-opleiding te volgen. Gezien de grote vraag en het enorme succes van deze combinatie van onderwijs en zorg wordt in het schooljaar 2011/2012 met een tweede klas gestart.

 
foto
Beschermde Woonvormen Yulius Autisme, oplevering BW Oostpolder
De nieuwe beschermde woonvorm voor 50 mensen met autisme in Papendrecht wordt begin juni opgeleverd. Cliënten die hiervoor in aanmerking komen, kunnen volgens planning vanaf 1 september hun intrek nemen in het aan hen toegewezen appartement. Samen met BW Charlois in Rotterdam telt beschermd wonen voor mensen met autisme van Yulius vanaf dat moment 74 plaatsen.

Werkplaats Amazone Dordrecht bestaat 5 jaar! Lees meer
Opening KDC Esse Zoom
foto
In Nieuwerkerk aan den IJssel is op 2 mei kinderdagcentrum Esse Zoom geopend. Dit kinderdagcentrum van de Gemiva-SVG Groep is gevestigd in een brede school, waarin tevens twee basisscholen en een kinderopvang is gevestigd. Op 6 juni is de officiële opening van de brede school. Het kinderdagcentrum van de Gemiva-SVG Groep richt zich op kinderen met een ontwikkelingsachterstand en/of een verstandelijke handicap. Een deel van de kinderen heeft een stoornis in het autistisch spectrum. In het kinderdagcentrum is specifieke deskundigheid beschikbaar (gedragsdeskundige, logopedist, fysiotherapeut en speltherapeut) ter ondersteuning van de kinderen, begeleiders en hun ouders. 
Kinderdagcentrum Esse Zoom richt zich op kinderen uit de directe omgeving Gouda en Groot Rotterdam. Voor kinderen uit Groot Rotterdam bleek de reisafstand naar Gouda (kinderdagcentrum Bloemendaal) te groot. Met de komst van Esse Zoom in Nieuwerkerk aan den IJssel is dit probleem opgelost.
Rotterdamse Autismedag
foto
Sarr Expertisecentrum, het Autisme Info Centrum en het steunpunt autisme van MEE Rotterdam Rijnmond hebben tijdens de Autismeweek in april een Rotterdamse Autismedag georganiseerd. Mensen konden  vrijblijvend binnenlopen voor koffie/thee, films, presentaties en een praatje. Er waren informatiestands van de SARR, AIC / NVA, MEE, Abrazos en de Rassoos. Naar schatting zijn er tussen de 150 en 200 bezoekers geweest.
De vier lezingen die werden gegeven trokken steeds een volle zaal. De thema’s waren 'Volwassenen met autisme en relaties' en 'Ervaringsverhalen van een volwassene met autisme, een moeder en een ouderpaar'. De voorlichtingsfilms van de NVA werden goed bezocht. ('Verrassend begin', 'Een bewerkelijke liefde', 'Aan passie geen gebrek' en 'Zinnenprikkelend leven')
Er waren gesprekken met bezoekers aan de informatietafels. De reacties waren positief en het gezelschap was gemêleerd. Ouders van jonge kinderen (Vroeghulp), ouders van pubers, een groep jongvolwassenen met autisme, volwassenen met autisme, partners van en collega’s van de deelnemende organisaties. Diverse mensen gingen in de Witte de Withstraat een broodje eten om daarna weer terug te komen voor de volgende lezing of film! Veel mensen spraken de wens uit het volgend jaar weer te organiseren in de landelijke Autismeweek!  
Geslaagd studeren
foto
'Geslaagd studeren met autisme’ zo luidt de titel van de film over Joeri, die MEE Drechtsteden tijdens de landelijke Autismeweek heeft uitgebracht. Het doel is de mogelijkheden van mensen met autisme onder de aandacht te brengen. Deze korte film laat zien dat studeren met autisme kan, mits er aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan. Joeri is 23 jaar, heeft PDD-NOS en studeert HBO Elektrotechniek. Tijdens het MBO werd hij begeleid door zijn remedial teacher Ron. De vaardigheden en handvatten die Ron destijds aan Joeri heeft meegegeven, bieden nu genoeg houvast om zijn vervolgopleiding te volgen. In de film vertellen Joeri, zijn moeder Corina en Ron over wat er nodig is om studeren tot een succes te maken. Als kijker leer je Joeri kennen en mag je binnenkijken in zijn leven.
Aan de slag met Lespakket SociaalOpStap
foto
Eindelijk is het zover, op donderdag 9 juni heeft de feestelijke aftrap plaatsgevonden van het Lespakket SociaalOpStap op VSO De Piloot te Rotterdam. Alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs kunnen dit pakket met maar liefst 50 lessen vanaf nu gratis aanvragen via  SociaalOpStap. Met behulp van dit lespakket kunt u de sociale verhalen en stappenplannen van deze website gebruiken om onderwerpen op het gebied van sociale vaardigheden bespreekbaar te maken met de leerlingen. Tegelijkertijd worden de leerlingen ondersteund en gestimuleerd in het gebruik van de website en de applicatie voor de smartphone. Met dit praktische pakket kunt u op uw school direct aan de slag!
Kijk voor meer informatie op de website of lees de folder.
Komend schooljaar (2011-2012) start het Heer Bokel College. Dorien Twigt (steunpuntfunctionaris van Steunpunt Autisme ZHZ)  is betrokken bij de aftrap, de start voor de leerlingen en de school.
 
Kwaliteit Steunpunt Autisme ZHZ gemeten
foto
Zicht op kwaliteit met onderzoeksinstrument Aantoonbaar Beter Steunpunt Autisme!
Beekveld en Terpsta heeft in april 2011 het Steunpunt Autimse ZHZ onderzocht en de kwaliteit gemeten. Met betrekking tot het primaire proces stond de evaluatie van de steunpuntactiviteiten centraal. Daarbij kun je denken aan consultatie en cursussen, maar bijvoorbeeld ook aan het contact via telefoon en e-mail. Respondenten kregen tevens vragen over een aantal algemene kwaliteitsaspecten, zoals houding, deskundigheid en beschikbaarheid en bereikbaarheid. Het Steunpunt Autisme ZHZ werd hoog gewaardeerd met het cijfer 8. Medio juli zijn op de website van het Steunpunt Autisme ZHZ alle uitkomsten en adviezen te vinden. 
Samenwerken aan een goed leven - Observatiehuis
foto
Voor de zomer opent Humanitas DMH in Barendrecht aan de Klarinetweg 8-10 een Observatiehuis. In de kleinschalige woonvoorziening is plek voor acht jongeren met een lichte verstandelijke beperking in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar die vanwege problemen (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.
Wanneer de opvoeding en de ontwikkeling van een jongere met een lichte verstandelijke beperking stagneert, kan het Observatiehuis van Humanitas DMH uitkomst bieden voor jongeren en hun ouders. Zij willen eraan bijdragen dat  jongeren en gezinnen in een goede verstandhouding met elkaar en met hun omgeving leven. Dat doen zij in de eerste plaats door een betrouwbare hulpverlener te zijn en in de tweede plaats door actief vorm te geven aan dialoog en partnerschap. Lees meer
Survival in de Biesbosch voor jongeren met ASS
foto

De Biesboschverkenners organiseert vakanties en logeerweekenden voor jongeren met autisme spectrum stoornissen (ASS).
Je logeert op een mooie locatie in de Hollandse Biesbosch.
Dat is een gebied met veel bos en water. Heel geschikt voor allerlei spannende survival- tochten zoals vlot- en kanovaren. Leer hutten bouwen van wilgentakken. Of hoe je de weg in de wildernis kunt vinden en een kampvuur kan aanleggen. Heb jij ASS en vind je dit leuk? Meld je dan aan! Betaling gaat via een persoonsgebonden budget (PGB).

Auti-Actie-Dagen van start in Barendrecht

Na Den Haag zal vanaf november 2011 een tweede locatie voor Auti-Actie-Dagen van start gaan in Zuid-Holland. In het Ronald McDonald Huis Barendrecht wordt één keer per maand op zaterdag een Auti-Actie-Dag georganiseerd. Een Auti-Actie-Dag draait om ‘samen plezier maken’. Verschillende activiteiten op het gebied van sport, spel, muziek, maar ook knutselen of uitstapjes staan regelmatig op het programma.
Het aanbod van de Auti-Actie-Dagen in Barendrecht is geschikt voor kinderen van 5 t/m 12 jaar. Aanmelden is mogelijk vanaf medio augustus. Lees meer.

Om de Auti-Actie-Dagen voor deze kinderen mogelijk te maken zijn we opzoek naar enthousiaste activiteitenbegeleiders voor onze locatie in Barendrecht. Wil jij je één zaterdag in de maand inzetten voor kinderen met autisme? Heb jij affiniteit met autisme, ben je 18 jaar of ouder en wil je deze kinderen graag een leuke dag bezorgen? Meld je dan aan! Begeleiders Auti-Actie-dagen Zuid-Holland Barendrecht) gezocht 

Agenda

 

 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: